София, ул. Алабин №58

Летищни роботи ще ни отвеждат до гейтовете

Въпрос: Защо знаменитостите винаги изглеждат толкова готино, когато са налетището, а останалите от нас са сънливи и подпухнали?
Отговор: Те имат лични асистенти, които пренасят багажа им и спомагат за безпроблемното им пътуване. 

Сега можете да имате личен асистент за пътуване по летищата, благодарение на KLM Royal Dutch Airlines, холандският национален превозвач.
Care-E е “количка за самообслужване”, и се тества от авиокомпанията, като се очаква да бъде пусната на летищата в Ню Йорк, JFK и San Francisco International (SFO) през 2018 г.

Въпреки че Care-E е продукт на холандската авиокомпания, няма да ви се налага да говорите с него холандски или английски, за да управлявате робота.
Според KLM, Care-E използва “разнообразие от познати невербални звуци”, за да взаимодейства с пътниците. За да започнете, Care-E ще сканира вашия билет. 

Оттам, според KLM, роботът може да пренася до 85 фунта багаж и ще се движи плътно до вас при около 3 мили в час (средната скорост на ходене на хора).
Благодарение на технологията AI, Care-E ще има достъп до данни в реално време. Например, той ще знае ако гейтът ви е променен и ще бъде в състояние да ви пренасочи.

Това обаче не е първият път, когато на летището се появява робот или робот-машина. Инчоон в Сеул и Лагурия в Ню Йорк са експериментирали с роботи, които са имали различна успеваемост.
KLM също не е била напълно запозната с технологията. 
Авиокомпанията преди това е експериментирала с андроид на име Спенсър в родната си база, летище Шипхол в Амстердам. За разлика от Care-E, Спенсър нямаше опция за носене на чанти.


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!