София, ул. Алабин №58

Лого-дизайн трикове за професионалисти (част 2)

Още няколко съвета за лого-дизайнерите.

Мислете различно

Когато конкурентите на клиентите ви използват определен типографски стил или същата палитра или символ, направете нещо различно. Това ви дава перфектната възможност да разграничите клиента си, а не да го смесвате с тълпата.
Но толкова много прилика на пазара не означава непременно, че работата ви е станала по-лесна, тъй като e нужен един смел клиент, за да поеме тенденцията. Като показвате въображение в портфолиото си, вие сте на път към привличането на вида клиент, който искате.

Помислете за по-широката идентичност

Рядко ще видите изолирано лого, без контекста на уебсайт или визитна картичка. Ето защо презентацията на клиента трябва да обхваща разнообразие от важни точки за контакт, за да покаже как се появява логото, когато го виждат потенциалните клиенти. Малко е като когато сте забити в коловоз – може да помогне да се върнете назад, да погледнете по-голямата картина, да видите къде сте и от какво сте заобиколени.
От гледна точка на дизайна, по-голямата картина е всеки потенциален елемент, на който може да се появи логото на клиента. Но винаги помислете как действа самоличността, когато логото не се показва, защото символът ще приеме само идентичност. Един от начините за постигане на сплотена визуализация е да се създаде специален шрифт, който не се използва само в логото, но се вижда и в маркетинговите заглавия.

Не бъдете прекалено буквални

Логото не трябва да показва какво прави компанията, всъщност е по-добре, ако не го прави, защото колкото по-абстрактна е марката, толкова по-трайно се запечатва в съзнанието. Трябва да покажете кой е клиентът. Значението в очите на обществеността се прибавя след това, когато могат да се образуват асоциации между това, което фирмата прави и формата и цвета на нейната марка.

Запомнете че символите не са от съществено значение

Често уникалното име на фирмата изпълнява задачата, например Google, Mobil или Pirelli. Но версия на логото, която е минималистична, винаги ще помогне. Това може да бъде толкова просто, използвайки символ, който може да бъде използван като вторичен дизайн (най-напред със знак, символът на второ място).
Не се изкушавайте да прекалявате с дизайнерския усет просто защото фокусът е върху буквите. Чистотата е ключова за всяка дума и вашите презентации трябва да покажат как вашите проекти работят във всякакви размери – големи и малки.

Накарайте хората да се усмихват

Инжектирането на някаква остроумна идея в работата не само ще направи работата по-забавна, но и ще помогне на клиента ви да стане по-успешен. Финансовите сектори са изпълнени с компании, идентифицирани със стерилен брандинг, докато поставянето на някакъв хумор в идентичността на такива клиенти е един от начините да ги отличим.
Трябва да има баланс, обаче. Ако отидете твърде далеч, рискувате да загубите потенциални клиенти. Но независимо от компанията, хората правят бизнес с хора, така че една човешка, емоционална страна към вашата работа, винаги ще бъде релевантна.

Лого-дизайн трикове за професионалисти (част 2)

Хитри трикове за Photoshop (част 2)

 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!