София, ул. Алабин №58

Лого-дизайн трикове за професионалисти (част 3)


Проучете конкурентния пазар

Преди да започнете да работите с концепцията си за дизайн на лого, уверете се, че сте изследвали внимателно целевия си пазар. Вашият клиент трябва да може да предостави известна информация за своите конкуренти, за да ви помогне да започнете.
Сравнете всички лога в конкурентния пазар. Но имайте предвид, че много от най-разпознаваемите лого дизайни в света се открояват специално, защото избягват тенденциите и мислят по различен начин.

Бъдете гъвкави по време на процеса

Според Джонсън процесът може да претърпи тотален обрат. Някои концептуални стратегически идеи, които работят на теория, могат да се разпаднат на практика, когато се визуализират; обратното, едно убедително визуално решение, което отпада по време на етапа на проектиране, може да се върне към втория етап и да помогне на стратегията да се развие.

Уважавайте наследството на марката

Широко разпространяван като тенденция е така нареченият „ретро брандинг“, започнал началото си от многоблагоприятната реплика на North, която възроди оригиналната си марка от 60-те години на миналия век и спечели една от най-престижните награди Brand Impact на Computer Arts през 2016 г.
NatWest и Kodak последваха тенденцията в рамките на няколко месеца.

Връщане към бейсик нещата

Има няколко златни правила, към които се придържат всички блестящи примери за дизайн на лого. Първо, и може би най-важното: простота.
Помислете върху вашата идея, но не прекалявайте с изпълнението и не украсявайте прекалено много. Търсим лесно разпознаване, гъвкавост и приложение.
Един чудесен начин да тествате простотата на вашата концепция е да премахвате елементи, докато не достигнете възможно най-опростен вид. Е, все още ли е разпознаваема, ако я скицирате бързо с няколко груби щрихи? Какви са нейните най-уникални, дефиниращи функции? Обикновено, колкото по-просто е логото, толкова по-запомнящо се ще бъде.

Разберете психологията на формата

Избягвайте клишираните форми, като например електрически крушки да представят „идеи“ или глобуси, които представят думата „международни“.
Формалната психология далеч надхвърля очевидното – жълтият триъгълник, червеният квадрат и синият кръг са  продукт на изследването на Василий Кандински, който твърди, че формата и цветът могат да надхвърлят културните и езикови бариери.
Кандинс твърди, че яркото жълто допълва ъгловата рязкост на триъгълника; хладно, духовно синьо е перфектно за кръг; докато едно земно, висцерално червено се съчетава добре с квадрат.

Полезни съвети за начинаещи бранд дизайнери

Бранд дизайн вдъхновения

 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!