София, ул. Алабин №58

Наръчник за родители: инструктаж за децата и технологиите

В свят, в който децата “растат заедно с технологиите”, е важно да им помогнем да научат правилни концепции за употреба на цифрови устройства. Родителите играят важна роля в преподаването на тези умения.

Ето някои важни, на които със сигурност трябва да наблегнете.

Направете свой собствен план за използване на семейните устройства

Устройствата трябва да работят за вас в рамките на семейните ви ценности и родителски стил. Когато се използват рационално, те могат да подобрят ежедневния живот. Но когато се използват неподходящо, те могат да изместят много важни дейности, като например взаимодействието лице в лице със семейството, играта на открито и т.н. Можете да направите свой план в HealthyChildren.org/MediaUsePlan.
Задайте лимити; децата се нуждаят от тях

Запознайте се с приятелите на децата си. Научете какви платформи, софтуер и приложения използват вашите деца, какви сайтове посещават в мрежата и какво правят онлайн.
Задайте ограничения и насърчете времето за игра

Използването на технологии, както и всички други дейности, трябва да има разумни граници. Игрите стимулират творчеството. Направете графика му така, че да не прекарва цялото си време пред компютъра, особено важи за много малки деца.
Екранното време не винаги трябва да е само време

Съвместно се ангажирайте с децата си, когато използват джаджи, и насърчете социални взаимодействия и учене. Играйте на компютърни игри с децата си. Това е добър начин да покажете добра спортсменска игра и етикет. Гледайте шоу с тях; ще имате възможност да въведете и споделяте собствения си житейски опит, перспективи и насоки. Не просто ги наблюдавайте онлайн – взаимодействайте с тях, за да можете да разберете какво правят и бъдете част от тях.
Бъдете добър пример за подражение

Учете и моделирайте доброта и добро поведение. Тъй като децата са чудесни копирачи, ограничавайте използването на собствените си устройста, за да давате добър пример. Всъщност, ще бъдете по-свързани с децата си, ако взаимодействате и играете с тях, вместо просто да гледате как играят.
Подчертайте стойността на комуникацията “лице в лице”

Малките деца научават най-добре чрез двупосочна комуникация. Участието във “време за разговори” е изключително важно за езиковото развитие. Разговорите могат да бъдат лице в лице или, ако е необходимо, чрез видеоразговор с пътуващ родител или далечен баба и дядо. Изследванията показват, че това това подобрява езиковите умения – много повече от “пасивното” слушане или еднопосочното взаимодействие с екрана.

Ограничете цифровите медии за най-малките си членове на семейството

Избягвайте цифровите носители за малки деца на възраст под 18-24 месеца. За деца от 18 до 24 месеца, гледайте с тях цифрови медии, защото те се научават да гледат и да говорят с вас. Ограничете употребата на екрана за деца в предучилищна възраст, на възраст от 2 до 5 години, само до 1 час на ден. Съвместното гледане е най-доброто, когато е възможно, и за малките деца.
Създайте зони без технологии

Семейни и социални събирания са особено важни. Зареждайте устройства през нощта извън спалнята на детето си, за да му помогнете да избегне изкушението да ги използва, когато трябва да спи. Тези промени насърчават повече семейно време, по-здравословни хранителни навици и по-добър сън.

Международна компютърна академия предлага екслузивно IT обучение за деца. В него децата ще се научат не само да играят, но и да създават свои игри. Искате да знаете как? Заповядайте в нашата приемна на бул. Александър Стамболийски 55 или се запишете за безплатна консултация.

 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!