София, ул. Алабин №58

Нова система ще може да локализира военни и роботи без GPS

Учени са разработили алгоритъм, който може да помогне за локализирането на хора и роботи в райони, където GPS не е налице.
Според учените в лабораторията за изследване на армията на САЩ, те трябва да могат да локализират агенти, работещи във физически сложни, неизвестни и затруднени от инфраструктура среди.
„Тази способност е от жизненоважно значение, за да помогнем на намирането на ранени войници и за способността на хората и роботизиращите агенти да работят ефективно заедно“, заяви Гуанджан Верма, изследователи от армията на САЩ.
„В повечето ситуации GPS ни помага да стигнем с колата си“, каза Верма.
Тези решения обаче не са подходящи за военната среда.
„Например противникът може да унищожи инфраструктурата (напр. Спътниците), необходима за GPS. Освен това сложните среди (например вътре в сградата) са трудни за проникването на GPS сигнала“, каза Fikadu Dagefu от ARL.
„Това е така, защото сградата пречи на разпространението на безжични сигнали от права линия“, каза той.
Dagefu каза, че препятствията вътре в сградата, особено когато размерът им е много, отслабва силата на сигнала и пренасочва потока, което прави безжичния сигнал много ненадежден за предаване на информация за местоположението.
Според изследователите типичните подходи към локализирането, които използват мощност или закъснение на безжичния сигнал, работят добре на открито с минимални препятствия; обаче, те се представят лошо в богати на препятствия терени.
Учените са разработили нова техника за определяне на посоката на пристигане (DoA) на източник на радиочестотен сигнал, който е основен фактор за локализация.
Основната идея е, че градиентът на приетата пространствено сила на сигнала или RSS съдържа информация за посоката на източника.

9 причини да станете мрежов инженер
Apple ще пуска часовник с ЕКГ функция?

 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!