София, ул. Алабин №58

Новите Macbook Air с нова функция против подслушване

Най-новите Макбукове на Apple включват нова функция, която прави много по-трудно за хакери или шпиони да подслушват микрофона ви.
MacBook Air притежава нов чип за сигурност T2, който помага за защита на ключовете за шифроване, съхранението, данните за пръстовите отпечатъци и защитените функции за зареждане.
Малко се знаеше за чипа до днес. Според най-новото изявление, чипът идва с функция, която физически отрязва микрофона на устройството от останалата част от хардуера, когато капакът на лаптопа е затворен.
„Това прекъсване се осъществява само в хардуера и по този начин предотвратява включването на микрофона при затворен капак, дори с привилегии на root или ядрото в MacOS и дори на софтуера на T2 чипа“, каза ръководството за поддръжка.
Камерата също е спряна, защото „нейното зрително поле е нулево със затворен капак“.
Apple заяви, че новата функция добавя „невиждано досега“ ниво на сигурност за своите Макове.
Нарастващата заплаха от хакери, които хакват уеб камери, се превърна в реалност преди години, когато средствата за отдалечено администриране („RAT“) бяха използвани от разузнавачите, за да разузнават дистанционно своите цели, като използват вградената камера за лаптопа. Това доведе  до появата на потребители, поставящи лепкави бележки върху обектива на уеб камерата. Смята се, че тъй като уеб камерите на Apple имат хардуерно свързана светлина, е невъзможно да активирате уеб камерата без знанието на потребителя,
Параноята е истинска. Британската разузнавателна агенция GCHQ прекарва години в разучаване на уеб камери като част от своята програма „Оптичен нерв“. Дори и главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг твърди, че слага лепенка на своята уеб камера и микрофон, въпреки че експертите казват, че тя няма да спре предотвратяване на аудио подслушване.
Сгъваемите дисплеи са вече тук, но все още са далеч от очакванията
Как премина срещата HR in IT в IT STEP


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!