София, ул. Алабин №58

Опасни ли са социалните мрежи за децата?

 

Технологиите вече са нещо, без което човекът на XXI в. не би могъл. Почти лавинообразно те ни предоставят редица новости и удобства, с които не просто трябва да свикнем, а и да допуснем да станат част от нашия живот.

Когато става дума за технологии, неминуемо това включва необятността и широките хоризонти на интернет, социални мрежи и видео портали. Една от най-коментираните сред тях е най-голямата социална мрежа в момента – Фейсбук.

Фейсбук ни дава редица незаменими привилегии, с чиято помощ да общуване с хора от различни точки по света, да получаваме разнотипна информация като текст, снимки или видео.

Едновременно с това той е инструмент за комуникация, за бързо социализиране, място, където да прекарваш свободното си време, да се развличаш, а защо не и да работиш.

Това, обаче, създава редица неприятности, когато става дума за децата. В качеството си на податливи и крехки същества, те са беззащитни в социалните мрежи, затова трябва да се опитваме да ги защитаваме и така те да се чувстват уютно там, използвайки ги по предназначение.

 

Опасностите, които крият социалните мрежи

Родителите и семейството трябва да са основните регулатори на безопасността на децата в мрежата. Проблемът не е в това колко време детето прекарва в нея и колко често поства, а какво публикува и на каква информация попада.

Нещото, което привлича най-много вниманието на децата, като цяло, а и в мрежите, сякаш са игрите. Те винаги са нови и чудати, понякога свързани с различни „модни тенденции“. Характерно за тях е, че повечето са подвеждащи и не притежават особен смисъл, а немалка част от тях са наистина опасни и животозастрашаващи.  Освен това те се разпространяват именно по каналите на социалните мрежи, където могат да стигнат до най-голям кръг от хора и за най-малко време – почти мигновено.

Една наистина опасна „игра“ се появи през зимата на 2017 г. в руската социална мрежа, аналог на Фейсбук, „Вконтакте“. Тя беше наречена „Син кит“.

В нея децата трябваше да изпълняват различни задачи всеки ден в рамките на 50 дни, които да заснеме и след това да сподели в социалните мрежи.

Дневните предизвикателства обаче ескалират с всеки изминал ден. Ако в първия ден детето трябва да стане рано, то през последния, 50-ти ден, детето трябва да сложи край на живота си по различен и брутален начин – прерязване на вените, скачане от покрив на висока сграда и т.н. Подобно на филм на ужасите, бруталността на „играта“ не спира дотук. В случай, че детето не изпълни някоя от дневните си задачи, Синият кит заплашва, че ще намери детето и може да навреди на него или семейството му.

 

Мерки за сигурност

Фейсбук и останалите социални мрежи непрекъснато са в търсене на решение за минимизиране на опасностите, за да се избегнат подобни инциденти в бъдеще. Тя трябва да създаде надеждни и работещи инструменти, с които да контролира съдържанието, тиражиращо се в социалните мрежи, и да го спира навреме в случай, че е обезпокоително и опасно.

След този случай Фейсбук предприе незабавни мерки, организирайки безплатни мероприятия, с които да ангажира родителите също да съблюдават децата си в тях.

Социалните мрежи като премерено забавление

Социалните мрежи могат да бъдат доста полезни, стига да не излизат от рамките на своето предназначение и да не бъде „предозирано“ с тях. Изследвания показват, че децата имат редица ползи от използването на социални мрежи, като Фейсбук. Те са и социални медии, в които малките деца могат да бъдат „малки журналисти“. Освен това, те са „мотор“ на общуването и самочувствието, в тях децата се чувстват значими и могат да изразяват своето мнение. Благодарение на редица обществени отзвуци, деца се научават да бъдат състрадателни, съпричастни и морално ангажирани личности.

Инициативата „висящо кафе“

Всички ние знаем и помним колко широк отзвук намери по всички социални мрежи благотворителната инициатива „висящо кафе“. В нея човек, който си купува сутрешно кафе, плаща няколко, за да може когато влезе човек, който не може да си позволи да го плати, да попита дали има висящо кафе, и да му бъде дадено. Тя се разрасна буквално в рамките на часове, набирайки свои привърженици и последователи както сред големи, така и сред подрастващи и тийнейджъри.

Опитът показва, че Фейсбук създава благодатна почва на състрадателност. Там най-често се разпространяват информации, свързани с болни хора и деца, за които времето е от значителна важност.

Как детето Ви да използва разумно и безопасно интернет и социалните мрежи в частност, може да бъде научи при нас. Тук нашите лектори-практици ще обърнат специално внимание на децата, така че те премерено да прекарват своето време в тях и да ги използват само по предназначение.


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!