София, ул. Алабин №58

Полезни съвети за начинаещи програмисти

Подготовка

Да бъдеш добър в програмирането изисква практикуване и обучение в продължение на много години. Прочетете постa на Питър Норвиг „Научете се да програмирате за 10 години“.

Повторение

Последователното усъвършенстване е начинът, по който постигаме отличен код и създаваме страхотни продукти. Чрез повторение целта ни е да премахнем това, което не работи възможно най-бързо. Това е основната идея зад The ​​Lean Startup.

Семплостта винаги печели

Вижте Рич Хики, Simple Made Easy, и прочетете правилата на Kent Beck за XP simplicity rules. Някои програмисти си мислят, че кодът им е твърде прост. Както се оказа, простотата е добро качество на кода! Когато работите върху голям проект, простотата е ключова.

Кодове, които да бъдат разбираеми

Крайният тест е вашият код да е достатъчно прост. Могат ли вашите колеги програмисти да разберат вашия код? Ако те трудно разбират вашия код, разследвайте защо. Може би е твърде сложен. Може би сте използвали необичаен алгоритъм? Разговорът за кода е ключов.

Решавайте проблемите

Ако видите неефективност, бъг или някакъв проблем, трябва да предприемете действия, за да го коригирате. Може би да го добавите към база данни за грешки е достатъчно. Или да повдигнете въпроса към други разработчици. Или може би да направите поправката сами.

Не бъди умен

Не се опитвайте да пишете сложни кодове, за да покажете колко сте умни. Напишете прост, ясен, многократно използваем код. Помислете за простота, яснота, обобщеност. Прочетете „Практиката на програмирането“ на Брайън Керниган и Роб Пайк. Говорейки за Брайън Керниган, прочетете и програмния език C от Брайън Керниган и Денис Ричи.

Принципите на SRP (принцип на единна отговорност) и принципите на DRY показват пътя към чистия код. Прочетете „Clean Code“ Робърт С. Мартин.

Има баланс – зависи от вас да го намерите.

Имате нужда от обучение по програмиране за начинаещи? Заповядайте в Международна компютърна академия IT STEP, за да ви разкажем защо сме най-добри. Запишете се на безплатна консултация или заповядайте в Академията на бул. Александър Стамболийски 55.


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!