София, ул. Алабин №58

Недостиг на специалисти по киберсигурност

Тъй като новата година набира сила, очевидно има добра новина за кибер фронта. Големите кибератаки са в затишие през последните месеци.
Но суровата реалност, е, че няма достатъчно професионалисти в киберсигурността, които да отговорят правилно на всички заплахи.

Равносметката?

Специалистите по киберсигурност обикновено печелят 95 000 долара годишно, често значително повече, но въпреки това работните места не достигат. Недостатъчното работна сила по киберсигурност кара много компании да викат за помощ.
Между септември 2017 г. и август 2018 г. работодателите в САЩ са публикували почти 314 000 работни места за професионалисти в областта на киберсигурността.

работни места за професионалисти в областта на киберсигурносттаАко те могат да бъдат запълнени, това би увеличило сегашната работна сила на киберпространството със 714 000 души, т.е. с повече от 40%, според Националната инициатива за образование в киберсигурността.

Недостиг на близо 3 милиона кадъра

В едно неотдавнашно проучване (ISC) 2 – най-голямата нестопанска организация в света на сертифицираните професионалисти в областта на киберсигурността – се казва, че понастоящем в световен мащаб има недостиг от почти 3 милиона работни места в областта на киберсигурността. Значително повече, отколкото се очакваше.
Компаниите се опитват да се справят отчасти, като разчитат по-агресивно на изкуствения интелект и машинното обучение, но това все още е на относително начален етап и никога не може да направи нещо повече от това да смекчи проблема. Големите компании биват атакувани повече – понякога като проводник към по-големите си бизнес партньори – защото защитата им е по-слаба.

И така, какъв вид кибер талант търсят компаниите и правителствените организации?

За предпочитане е те да притежават хора с бакалавърска степен по програмиране, компютърни науки или компютърно инженерство. Искат и сертификати за киберсигурност и, разбира се, опит в специалности, които страдат от недостиг на персонал, като например откриване на проникване, защита на софтуер и мониторинг на мрежата.
Това са идеални кандидати, но всъщност произходът на начинаещите киберпрофесионалисти не трябва да бъде перфектен.

Защо киберсигурност?

Киберсигурността отдавна е поле, което обхваща хора с нетрадиционни среди. За над 30 души днес има задължителна степен по киберсигурност и много от тях дори не са завършили компютърни науки. Професионалистите се нуждаят от известно обучение, за да се запознаят с избрани инструменти и технологии – обикновено в университетска общност или обучаващ се лагер, но още повече те се нуждаят от любопитство, познаване на текущия пейзаж и силна страст към ученето и научните изследвания. Особено силни кандидати имат опит като програмисти, системни администратори и мрежови инженери.

(ISC) 2 официализира проучване на повече от 3300 ИТ професионалисти преди по-малко от 18 месеца и научи, че организациите не правят достатъчно, за да оборудват и управляват ИТ персонала си с образованието и авторитета, за да укрепят внедряването на технологии за сигурност.
Една от основните констатации е, че 43% от анкетираните твърдят, че тяхната организация осигурява недостатъчни ресурси за обучение за сигурност.

Университетите страдат от сериозни недостатъци. Около 85 от тях предлагат бакалавърски и / или дипломирани степени по киберсигурност.

Някои държави започнаха да предприемат стъпки, за да помогнат на организациите и отделните лица да облекчат недостига на таланти чрез изграждане на центрове за обмен на информация за местните предприятия, правителствата и академичните среди.
Грузия наскоро инвестира повече от 100 милиона долара в нов център за киберсигурност. Подобно съоръжение в Колорадо работи с колежи и университети в областта на образователните програми за използване на следващото поколение технологии. Други държави са започнали да следват примера им.

Има ли нужда от „Корпус на мира“ за киберсигурността?

На друг фронт има дискусия за Корпуса за мирa на киберсигурността. Моделът ще бъде подобен на оригиналния Корпус на мира, но специфичен за нововъзникващите работни места в областта на киберсигурността.

 

Искате ли да учите мрежови технологии и киберсигурност? Тогава се запишете за безплатна консултация за направлението Мрежови технологии и киберсигурност.


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!