София, ул. Алабин №58

Прости правила, с които да удължите живота на Вашия HDD/SSD

Отказът на твърдия диск е обичаен начин за загуба на данни. Под отказ имаме предвид неработещи електронни или механични компоненти, които създават ситуация, при която възстановяването на данните струва скъпо и е възможно да има големи материални (и не само!) загуби.

Хард дисковете днес са проучени добре и имат MTBF (Mean Time Between Fails (средно време между откази), които измерват колко дълго те обикновено ще функционират. Много дискове имат рейтинг до 300 000 часа, което е доста, но това не означава, че няма да се предаде преди това. Ако се случи повреда в рамките на гаранцията, можете да замените устройството, но данните никога няма да бъдат възстановени. И разбира се, те са важни. Защитата и удължаването на живота на тези устройства е от жизненоважно значение. Ето ръководство за „как да“ на най-добрите практики, които са препоръчителни и лесни за изпълнение.

* Проведете проучване и си купете качествен Uninterruptive power supply, по-известно като UPS. Това е нещо като „батерия“, която ще захрани Вашия компютър и ще го предпази от токови удари. Особено ефективно е при бури, и ненадеждни източници на захранване, които могат да причинят токови удари по захранването и да доведат до бърза повреда на устройството. Много UPS устройства предлагат софтуер, който Ви позволява да изключите системата по време на прекъсване на захранването.

* Уверете се, че въздухът около Вашата система е идеален за дългосрочно използване. Избягвайте големите колебания на влажността и температурата и осигурете подходящ въздушен поток. Проверете около вентилацията на устройствата и компютъра, за да сте сигурни, че няма нещо, което да блокира устройството Ви. Ако живеете в населено място със сух климат, помислете за добавяне на известна влажност във въздуха, за да избегнете риска от статични удари. Можете също така просто да докоснете близък метален предмет, преди да използвате компютъра, за да се освободите от статичното зареждане.

* Функциите за управление на захранването са важни, защото позволяват на твърдия диск да премине в режим на „заспиване“ и да почива, когато не се използва. Можете също да изключите компютъра изцяло, особено през нощта.

* Внимавайте с работата с компютъра и най-вече външните твърди дискове. Местете ги само, ако трябва (и първо създайте резервно копие). Най-добре е да имате един като за „пътуване“ и след това едно или две други като главни устройства за съхранение.

* Мониторингът на устройството е жизненоважен, затова инсталирайте SMART (Self-Monitoring Analysis Reporting Technology), за да видите дали устройството работи правилно. Ако имате грешки при четене и запис, или промяна в скоростта, това е вашият индикатор, който Ви казва, че е време за замяна.

Свързани публикации: Грешки, които скъсяват живота на Вашия телефон

7 Windows трика, които ще улеснят живота Ви


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!