София, ул. Алабин №58

Рекламата на Nike е вдъхновила „Think different.“ на Apple

Когато Стив Джобс направи драматично завръщане в Apple през 1997 г. (след като беше уволнен през 1985 г.), и един от най-важните му приоритети бе да съживи не само продуктите на компанията, но и имиджа на марката.
В ранните дни на Apple използваше неконвенционален маркетинг. През 1984 г. компанията създава една от най-известните телевизионни реклами, вдъхновена от книгата на Джордж Оруел „1984“.
„Марката на Apple очевидно е претърпяла пренебрежение“, каза Джобс. – Трябва да върнем престижа.
За вдъхновение той се обърна към Nike.
„Най-добрият пример за всичко и една от най-големите компании за маркетинг някога е била Nike – обясни Джобс. „Не забравяйте, че Nike продава стока, продава обувки и все пак, когато мислите за Nike, вие чувствате нещо различно от обувната компания, в рекламите си те никога не говорят за продуктите си и защо те са по-добри от тези на Reebok. „Какво прави Nike ?“ Те почитат великите спортисти и почитат страхотната атлетика, това са те.
Той искаше да направи същото и за Apple.
Вдъхновена от това Apple започва да лансира слогъна „Think Different“ и представя снимки на легендарни мислители като Алберт Айнщайн, Мартин Лутър Кинг и Джон Ленън. Рекламите не описват спецификациите или функциите на компютрите на Apple, а вместо това дават представа за мисията на компанията.

„Не става въпрос за скоростта на процесора или паметта“, каза Джобс – „Става въпрос за творчество.“
Днес Nike все още пуска реклами, които не са фокусирани върху детайлите на продукта, а вместо това се стремят да възбуждат емоциите на публиката, като тези, които вдъхновяват Джобс.

Защо цените на Iphone се покачват

Изкуственият интелект изисква културна интелигентност

 

 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!