София, ул. Алабин №58

Роботите вече поемат човешки работни места, но това може да не се окаже толкова лошо

Роботите-работници може да звучат като научна фантастика, но те все повече се превръщат в научен факт.
Дори автоматизацията вече е обвинявана за това, че хората не могат да си намерят работа. И тъй като технологията като автономните автомобили и магазините без каси продължава да се подобрява, тези страхове се засилват все повече и повече.
И вече има известни признаци, че роботите вършат работата, която хората са правили.
И все пак резултатите не винаги са отрицателни.
Когато влезете в HSBC в Манхатън, Пепър ще чака на вратата. Пепър е хуманоиден робот, направен от SoftBank Robotics, отговаря на въпросите на клиентите, вариращи откъде да намерят най-близкия банкомат до това как да обменят чуждестранна валута. За да помогне на клиентите да се чувстват комфортно в разговора си с с един робот, Пепър имитира човешките дейности, като да позира за себе или да разказва вицове.
След пускането на Пепър преди няколко месеца, банката получи блестяща обратна връзка, казва SoftBank. Компанията е свидетел на данни за ръста на клиентите и начините, по които роботът облекчава тежестта върху човешките си колеги.
„Потребителите са най-доволни, когато се забавляват по време на чакането си на ред, а не само ако времето им, прекарано в опашката, е кратко“, казва Стив Карлин, главен стратегически директор в Softbank Robotics.
Ръководителят на иновациите на HSBC Джереми Балкин заяви, че данните от HSBC показват, че почти 10% от отговорите на Пепър на въпросите са „не е нужно да чакате за това“, което означава, че Пепър вероятно спестява време за клиентите.
Освен това Баллин каза, че използването на АТМ е нараснало с 6,2%, което е приписва на присъствието на Пепър.
„Седемдесет и три процента от клиентите, влизащи в сградата, попитали въпроси като“ Къде е банкоматът? “ или „Къде е най-близкото метро оттук?“ и Пепър лесно отговаря на този въпрос.
Но Pepper не замества работните места в HSBC. Банката каза, че Пепър ще даде възможност на компанията да наеме по-специализирани работници. Тъй като Пепър отговаря на „общи и двоични“ въпроси, роботът освобождава време за традиционните банкери, увеличавайки ежедневната производителност.
Това не е само в банките. Роботите имат потенциал да поемат и работни места в опасни индустрии. Например, Дисни наскоро разработи робот каскадьор, който може да изпълнява каскади, които могат да бъдат рисковани за хората. В крайна сметка Дисни може да използва технологията, и истински каскадьори да не бъдат поставени в опасност.
От друга страна, роботи като Пепър и Дисни може да отстранят нуждата от човешки работни места, каза професор Лионел Робърт, доцент по информация в Университета на Мичиган.

Други казват, че може да има положителни резултати в икономика, съставена от хора и роботи. Ела Аткинс, професор по космическо инженерство в университета в Мичиган, вижда икономика, в в която хората намират по-здравословни работни места вместо тези, които роботите в крайна сметка ще заемат.
Например, Аткинс каза, че водачите на камиони често са стимулирани да прекарват 90% от времето си на пътя, което може да доведе до нездравословен начин на живот.
„Поставете робот на мястото на шофьор на камион, а вместо това тези хора могат да търсят работа, която да им позволи да водят по-здравословен живот“, каза Аткинс.

Когато става въпрос за работа с клиенти, роботите все още трябва да станат по-мъдри, а не по-умни, каза Робърт.
„Особено в търговията от висок клас, това е от значение за човешкото взаимодействие, защото работата на един добър продавач е да успокои хората, а това все още не е нещо, в което технологията е добра“, каза Робърт.
С други думи, ние все още сме далеч от един напълно самостоятелен робот, който може да разговаря спокойно с хората, както сме виждали във фантастичните филми.
Не е ясно кои ще бъдат основните икономически ефекти на роботите, тъй като те ще станат по-умни и по-способни на междуличностна комуникация с потребителите. Аткинс казва, че ще има „бавен процес на износване“, тъй като ще видим работата на „социални работници и лекари или всяка работа, която изисква взаимодействие от човек с човек да се развива с течение на времето“.
„Ние контролираме това, което роботите могат да направят, така че не е нужно да поставяме определени сектори без работа“, каза Аткинс.

Знаете ли, че във време, в което технологиите напредват главоломно, гладът за IT расте все повече и повече? Знаете ли, че зад говорещите роботи всъщност стоят кодовете на програмистите, а зад техния дизайн добри графични дизайнери? Искате ли да имате нова и интересна работа, която да ви носи добри доходи и да прави света едно по-добро място? Тогава може би имате нужда да се развивате в IT сферата. Международна компютърна академия предлага качествени обучения за хората, които обичат технологиите и иновациите. Можете да посетите нашия сайт за повече информация.


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!