София, ул. Алабин №58

Съобщенията ви в Gmail могат да бъдат четени от трети лица

Google потвърди, че частните имейли, изпратени и получени от потребители на Gmail, понякога могат да бъдат прочетени от програмисти на приложения на трети страни, а не само от машини.
Хората, които са свързвали приложения на трети страни с профилите си, може да са имали позволение за четене на лични съобщения.
Анонимна компания съобщи на Wall Street Journal, че практиката е “обща” и “мръсна тайна”.
Google посочи, че практиката не е в противоречие с нейната политика. Експерт по сигурността заяви, че е “изненадващо”, че Google го разрешава.
Gmail е най-популярната услуга за електронна поща в света с 1,4 милиарда потребители.
Google позволява на хората да свързват профила си с инструменти за управление на имейл на трети страни или други подобни услуги.
Когато свързвате профил с външна услуга, от хората се изисква да дават определени разрешения, които често включват възможността за “четене, изпращане, изтриване и управление на имейла” ви.

Според Wall Street Journal това разрешение понякога позволява на служителите на трети страни да четат имейли на потребителите.
“No Permission”

Докато съобщенията обикновено се обработват от компютърни алгоритми, има поне няколко компании, където служителите са прочели “хиляди” имейл съобщения.
Eddison Software заяви, че е прегледала имейлите на стотици потребители, за да изгради нова софтуерна функция.
Друга фирма – eDataSource Inc – обяви, че инженерите са прегледали преди това имейли, за да подобрят своите алгоритми.
Компаниите заявиха, че не са поискали от потребителите специално разрешение да четат съобщенията им в Gmail, тъй като практиката е обхваната от потребителските им споразумения.
“Можете да прекарвате седмици от живота си в четене на условия”, казва проф. Алън Уудуърд от университета в Съри.
Google заяви, че само фирми, които са били проверени, биха могли да получат достъп до съобщения, и само ако потребителите “изрично са дали разрешение за достъп до имейл”.
“Не трябва да има изненади за потребителите на Google: скрити функции, услуги или действия, които са несъвместими със заявената цел на приложението Ви”.
Потребителите на Gmail могат да посетят страницата за проверка на сигурността, за да видят приложенията, които са свързани с профилите им, и да премахнат всички, с които вече не искат да споделят данни.

Как да смените името на канала си в YouTube

Facebook спира три тийн приложения, които наскоро купи

 

 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!