София, ул. Алабин №58

Съвети за не-дизайнери (част 2)

Ето и част 2 от съветите, предназназначени за графични дизайнери.

Следвайте собствените си правила за дизайн

Тук имаме предвид онези правила, които сте си поставили за себе си.

Това вероятно няма да бъдат конкретни правила. Но по-скоро случаи в дизайна, където използвате определен набор от цветове, линии, текстури и т.н. Ако имате утвърдено работещи тактики, не се обръщайте срещу тях. Останете в съответствие с “правилата за проектиране”, за да осигурите последователност в цялата си работа.

Използвайте сходни шрифтове

За да направите работата си красива, трябва да поддържате нещата съвместими. Ключът е да се използвате шрифтове от „едно семейство“.

Пример за шрифт “семейство” ще бъде Arial, който има основен шрифт Arial, заедно с варианти като Arial Black, Arial Round и Arial Rounded MT Bold. Въпреки че са сходни, тези шрифтове изглеждат различно. Все пак има достатъчно общи неща между тях, което ще даде чувство за последователност и хармония.

Възползвайте се напълно от контрастите

Използването на контрасти помага да се добави “отношение” към вашия дизайн, както и може да направи някои елементи да изпъкнат. Съществуват много начини за генериране на контрасти. Можете да използвате контрастиращи цветове, шрифтове или дори да контрастирате размерите на пространството между елементите във вашия дизайн.

Помислете и в контекста на реалния свят и ще разберете смисъла на това. Един висок човек (борецът Андре гигант, например, или баскетболист Яо Минг) получава внимание, защото те контрастират на фона на общото население. Същото важи и за контрастни елементи във вашия дизайн.

Използвайте линия (или две), за да създадете чувство за ред

Линиите помагат да създадат усещането, че има някаква подредба или йерархия, която трябва да се следва. Използване на линии между текста прави именно това.

Можете също така да поставяте линии като “сепаратори” между различните елементи в изображението. В този случай смисълът на елементите е отделен и се създава чувство за подреденост на дизайна.

Планиране на дизайна

Слагаме този съвет по средата в списъка на съветите, където обикновено то попада в началния процес на повечето графични дизайнери.

Не-дизайнерът, обаче, започва да мисли сериозно за плановете си за дизайн, докато те са в процес на проектиране.

Етапът на планиране не трябва да бъде дълъг. Всъщност може да бъде само минута или две. Но ако знаете какво искате да постигнете, преди да започнете да проектирате, ще бъдете дори още по-бързи.

Добавете текст към изображения, като регулирате нивата на яркост

Когато вашият дизайн включва поставяне на текст върху изображения, регулирайте нивото на яркостта на фоновото изображение или добавете цветово наслагване. По този начин фоновото изображение ще компенсира цвета на текста, което ще доведе до добрата му четливост, а дизайнът ще изглежда чист и ясен.

Внимателно структурирайте текста

Винаги, когато имате текст (т.е. параграфи), всеки ред трябва да има не повече от приблизително 30-40 знака. Това включва и пространства, така че избирайте внимателно.

Ако надвишите тази приблизителна дължина, рискувате текстът да стане прекалено много за читателя.

Помислете за кого правите дизайн

Освен ако това не е само за вашето лично удоволствие, вероятно сте ще проектирате дизайн за определена аудитория. Никога не забравяйте за кого е предназначена работата ви. Това гарантира, че създавате нещо, което целевата аудитория действително иска да види.

Контекстът има значение тук. Тъмният и страховито изглеждащ дизайн, например, не би бил нещо, което бихте искали да имате на уебсайт за скъп продукт. Същото би било и вярно, например, с дизайн, който е прекалено “детински” (в светлите си цветове, с карикатури и т.н.) за зряла възрастна публика.

Бъдете обрани в работата си

Виждали ли сте някога филм, който има твърде много специални ефекти? Твърде много експлозии, ускоряващи космически кораби, гигантски роботи и т.н. В крайна сметка специалните ефекти просто се размиват заедно и заглушават повечето от онова, което се случва във филма.

Същото е и с вашия дизайн. Ако прекалявате с прекалено много специални ефекти като сенки и наклон, бързо ще постигнете обратния ефект.

Международна компютърна академия IT STEP може да ви помогне, ако все пак искате да се занимавате професионално с графичен дизайн. Нашето направление по “Компютърна графика и дизайн” е насреща, за да ви направи професионалистът, който винаги сте искали да бъдете. Запишете се за безплатна консултация, ако искате да научите повече подробности. 

 

 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!