София, ул. Алабин №58

Технологиите ще променят начина, по който остаряваме

Това е история за това как животът може да свърши за много от нас: у дома, заобиколени от високотехнологични сензори, гласови асистенти и автоматични дозатори на хапчета. И „спътник“ робот, който да тушира самотата.
Или това е история за възможността да остаряваш в собствената си къща вместо в старчески дом и да запазиш независимостта си, докато провеждаш видеочат с внуците.
Технологиите, които подпомагат мониторинга, комфорта и грижите за възрастните хора, стават все по-масови. И ние започваме да обмисляме как ще промени начина, по който остаряваме.
В годишното технологично шоу CES компаниите – от малките стартиращи компании до Samsung – настояваха за следващите промени.

Кой ще се погрижи за нас?

Населението на по-възрастните расте и броят на хората на възраст над 65 години в САЩ е нараснал с 37,2 милиона от 2006 до 2016 г., според американското министерство на здравеопазването.
В същото време съотношението на по-младите към по-възрастните членове на семейството намалява. Това е съчетано с нарастващ недостиг на помощници вкъщи. С правилната технология, по-възрастните хора биха могли да останат в собствените си домове по-дълго.

Някои технологични устройства все още са далеч от това да се грижат за нас. Например, наскоро обявеният от Samsung мобилен робот Bot Care наблюдава съня и взема жизненоважни показатели. Прототипът може да действа като здравен помощник на непълно работно време. В допълнение към отчитането на кръвното налягане и сърдечната честота, роботът може да напомни на някого да вземе лекарството си и да ги напътства чрез упражнения.

Какво ще се промени

Но някои устройства вече се използват в реалния свят, за да помогнат на възрастните хора, включително гласовите асистенти и сензорите, които проследяват движението. Продуктите на интелигентния дом могат да бъдат настроени да изпращат текстови известия, когато някой забрави печка включена или излезе от къщата, а по-възрастните хора, които не могат да шофират, могат да поискат от Алекса да поръча Uber.
Най-бързо нарастващата категория технологии за възрастни е мониторингът на вековни проблеми: падания. Един на всеки четирима души на възраст над 65 години пада всяка година, според CDC.  Новите устройства за откриване на падане могат автоматично да сигнализират на семейството за службите за спешна помощ.

Един от най-трудните проблеми: да си сам

Новата технология за мониторинг може да излезе отвъд проследяването на физическото развитие и също може да предотврати самотата.
Социалната изолация може да увеличи риска от умиране по-рано, показват изследвания. За да помогнат, „придружаващите“ роботи, включително Паро – плюшен японски робот, който прилича на живо същество – предлага комфорт и компания.

Разбира се, сензорите, роботите и охранителните камери могат да направят много, но те не са готови скоро да заменят човешкия елемент на грижата за възрастните. Поне засега.

Бъг показва лъжлива информация в търсачката на Google
Събитие: Направете първия си сайт за 1 час с HTML

 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!