София, ул. Алабин №58

Тенденции в графичния дизайн за 2019 (част 2)

 

Акцент върху илюстрациите

След години на смели и удебелени линии през тази година ще има тенденция към по-деликатна и елегантна визия и илюстрация. Силно повлияна от ботанически и природни елементи, тази тенденция се смята за по-женствена и призовава към по-невинни и детски чувства във всички нас. Тенденцията вече е в сила, особено в дизайна на опаковките, където сложните дизайни се изобразяват красиво на фона на текстурирана хартия. С добавянето на висококачествени материали като фолио и релеф, тези конструкции постигат баланс между максимализма и простотата.

Серифни шрифтове

Докато илюстрациите стават все по-леки, шрифтовете натежават, особено когато става въпрос за серифи. Със сигурност може да се каже, че 2019 ще бъде годината на серифа. Докато сансерифите и ръчно рисуваните шрифтове ще продължат да бъдат силно видими, това е годината, в която обхватът и разнообразието на шрифтовете със серифи ще е много голямо.
След години на господство чистият сансериф сега се възприема като “бездушен” и “безличен”, а серифите се смятат за странни и изпълнени с характер.

Отворени композиции

Помните ли старата поговорка, че трябва да оставяме нещата на въображението? След години на рамки, казващи, че всяко нещо има строг ред, дизайнерите започват да приемат по-отворени композиции. Това са дизайни, в които смятате, че виждате само част от цялата картина и че целият свят е извън страницата.
Тези композиции обхващат бяло/разноцветно пространство и избягват ясната йерархия. Елементите в тези композиции се чувстват свободно свързани един с друг, сякаш биха могли да отплуват. Често отворени, привидно хаотични, счупени и нарязани, тези композиции заемат много силна позиция, тъй като разположението на всеки елемент е нещо различно от случайно.

Изометричен дизайн

Докато отворените композиции оставят акцент върху някои неща, изометричните дизайни създават цели вселени в малки пространства. Изометричният дизайн звучи много технически, но това е просто метод за начертаване на 3D обект в две измерения. Чертежът е прост и чист, но има дълбочина, с която плоският дизайн не може да се конкурира. Арената, където тази тенденция е най-голяма, е с иконични изображения. Изометричните изображения имат много повече тактилност и топлина, отколкото плоският дизайн.

Меки цветове и тъмни фонове

Преобладаването на наситени и неонови букви е довело до покачване на мрачните и меки тонове. Докато преди няколко години на дизайнерите беше казано да избягват приглушените цветове, за да прегърнат смелите и неонови, вдъхновени от шоута като Stranger Things, цветовете на фотографиите от 2019 г. се усещат повече като дните, когато фотоапаратите и екраните не успяваха да пресъздадат дълбоко наситени цветове.
Те се чувстват като директно връщане към меката, нискокачествена фотография на седемдесетте и дори приглушените кадри от 80-те години. Тези снимки носят мекост, с която неоновите цветове никога няма да се конкурират.

Желаете ли да учите дизайн и да се развивате професионално в сферата? Приемът ни за професионално обучение започна, а групите стартират на 1-ви април. Запишете се за безплатна консултация още днес!

 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!