София, ул. Алабин №58

Вижте как премина събитието „Безопасност в интернет“

В неделя (23.09.2018) се проведе обучението за деца и родители, имащо за цел да запознае децата с опасностите в интернет и да ги научи как да се предпазват сами от тях.

Значението на безопасността в интернет между разнообразието от информация, защита на личните данни и собствеността е наистина важно. Най-уязвими са децата и потребителите, които пазят чувствителна информация за себе си в интернет – пароли за онлайн банкиране и т.н.

Събитието започна с въведение в интернет терминология, изясняване на това какво е интернет и за какво ни служи.

В рамките на 1 час лекторът Ники Кръстев изнесе презентация, която научи децата какво трябва и какво не трябва да правят в интернет, колко важни са паролите и как бъдат създавани сигурни такива. Освен това Ники разкри някои от опасностите, които крият приложенията (апове) за смартфони.

Лекторът обърна внимание на изключително важното двуфакторно удостоверяване при вход в личен профил и защо трябва да използваме големи, малки букви и цифри при създаването на паролите си.

Една от важните теми, които бяха засегнати, беше как да действаме при онлайн тормоз и кои са първите хора, които трябва да уведомим.

Нещо повече, децата се научиха как да разпознават кои сайтове са опасни и на кои „може да се има доверие“.

През призмата на етиката на децата им беше помогнато да осъзнаят защо престъпниците днес действат през мрежата и как да разговаряш с непознат на улицата е почти идентично на това да пишеш на непознат в мрежата.

По време на събитието децата създадоха свои собствени пароли, научиха как да променят настоящите, и разбира се, си тръгнаха с една огромна торба от познания, които ще трябва да прилагат, за да се пазят в интернет пространството.

 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!