София, ул. Алабин №58

Вижте как премина събитието „Как да създадем портфолио“

На 19 септември нашата графична дизайнерка Александра Илиева изнесе презентация, свързана с най-важния комуникационен бизнес инструмент на всеки един творец – портфолиото.

Срещата започна със запознанство между нея и гостите и премина към засягане на фундаментални въпроси, свързани с това какво е портфолио, какви видеове портфолио има и т.н.

Портфолиото е начин на комуникация между нас и нашия бъдещ работодател/клиент. Алекс дори го сравни с „разказване на история“ или излагане на скилове.

След това срещата премина към разкриване на някои от особеностите на портфолиото, какви са основните неща, които трябва да засегнем, как да оформим перфектното портфолио и защо е нужно да е такова.

Защо ни е нужно портфолио?

За да успеем да преборим конкуренцията в „Jobs“ или друг вид платформа за работа, трябва да успеем да „грабнем“ човека отсреща. Немислимо би било той да разгледа между 200 и 400 кандидатури. След 20-тата кандудатура, обикновено човекът единствено скролва. Точно затова трябва да се стремим да се откроим от конкуренцията – само с един бегъл поглед.

Персонализирано портфолио

Първото нещо, което трябва да знаем, е как да отговорим на потребностите на конкретния клиент или работодател. Винаги трябва да проверяваме каква е компанията, в която кандидатстваме, и с какво се занимава. Ако не знаем, то задължително трябва да проверим. Няма нужда да пращаме портфолио с изработен гейм керъктър на фирма, която търси изготвяне на банери и обратното.

Какъв трябва да бъде форматът на портфолиото?

Портфолиото може да бъде pdf, книга с илюстрации или дори програма или игра.

Грешки при изработката на портфолио

Една от най-големите грешки са пренатрупване на портфолиото – твърде много творческа работа, която няма общо с целите на клиента или работодателя. Александра Илиева препоръча то да съдържа между 3-5 от най-добрите ни работи. По този начин човекът, който ги разглежда, няма да се отегчи и ще успее да придобие възможно най-добра преценка за възможностите ви.

Всеки ден си задавайте въпроса какво искате да правите

Личен съвет, върху който тя фокусира вниманието на гостите, е да се стремят да работят това, което най-много им лежи на сърцето. Ако искат да се занимават с изработване на дизайн за компютърни игри да го направят и да не се подвеждат да към друга сфера само, заради парите, защото няма да бъдат щастливи.

Търсите обучение по графичен дизайн? Международна компютърна академия предлага качествено обучение по Компютърна графика и дизайн. Можете да заповядате на безплатна консултация, за да ви разясним повече подробности за обучението.

 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!