София, ул. Алабин №58

Whatsapp, Facebook и поверителността

Поверителността винаги е била ключова характеристика за продажбата на приложението за съобщения WhatsApp. Съоснователят на компанията Ян Кум израсна в Съветския съюз под тежко правителствено наблюдение и обеща да запази потребителските данни защитени след като Facebook придобива WhatsApp през 2014 г. Сега, когато Кум не е в играта, може би е време да помислим, че това обещание вече е под въпрос.

Според “Ню Йорк Таймс”, както е описано подробно от изпълнителния директор на Facebook, Кум става все по-загрижен от фокуса на Facebook върху събирането и продажбата на потребителски данни. Той се опита да се оттегли там, където е възможно, но смята, че бордът на директорите на Facebook “се е занимавал с грижата за неприкосновеността на личния живот и сигурността, които е повдигнал”.

Инженер в WhatsApp също каза пред “Таймс”, че без Кум останалата част от екипа се тревожи, че Facebook може да променя приложението, за да проследява още повече данни – и някой ден може дори да пусне реклама в приложението.

В официално изявление WhatsApp заяви, че Facebook все още се е ангажирала с неприкосновеността на личния живот и сигурността на 1,5 милиарда месечни потребители на приложението, както и с полезното настройване на шифроването. Компанията посочи и последната реч F8 на Mark Zuckerberg, където той нарече Кум “неуморен защитник на неприкосновеността на личния живот и криптирането” и му благодари, че помага на Facebook да се превърне в “най-голямата напълно криптирана комуникационна мрежа в света”.

WhatsApp каза, че не може да коментира бъдещето на услугата, когато става въпрос за увеличаване на събирането на данни или реклами.

Facebook вече събира някои данни от WhatsApp. Без Кум зад борда е възможно това да се увеличи – ход, от който целият бизнес модел на компанията зависи от целевата реклама около личните данни.

Ако сте достатъчно загрижени за поверителността си, за да изтриете Facebook (или дори да промените начина, по който използвате социалната мрежа), може да искате да отстраните и WhatsApp. Ако имате нужда от ново, по-сигурно приложение за съобщения, опитайте Signal или дори iMessage за комуникация между устройства на Apple.

 

IT4HR – еднодневен тренинг курс за рекутъри и HR специалисти в IT сферата

Какво трябва да знаем за литиево-йонните батерии на нашите устройства


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!