София, ул. Алабин №58

За дизайнери: Какво означават цветовете на различните брандове

Чудили ли сте се защо технологичните компании използват син цвят в своите лога? Facebook, Twitter, Samsung, LinkedIn, Intel и IBM използват всички нюанси на цвета в своето лого. Ето защо!
Синьото е „кралят на цветовете“ и се появява в повече от половината от всички лога (във всяка индустрия), според изследванията на външни пазари, защото това е символ на „надеждност и зрялост“. Компанията анализира 14 000 лога в няколко сектора, включително технологии, търговия на дребно и здравеопазване, за да разбере психологията от различни цветове и това, което те представляват.

Кой е най-популярният цвят за лого при различните компании?

 

Това е най-популярният цвят в света както в личните предпочитания, така и в контекста на бизнеса, според бизнес-стратега Анна Лундберг. „Това е един спокоен и успокояващ цвят, който „говори“ за интелигентност и отговорност. Това е цветът на надеждни, корпоративни институции“, заяви тя в блога на уебсайта 99designs.

В сектора на технологиите Microsoft и Google се открояват, като и двете компании избират няколко от същите цветове в своите лога, като използват зелено, жълто, червено и синьо. Тази смес показва, че има разнообразни продукти или услуги, както и комуникационни действия (червено), свежест (зелено), забавно (жълто) и сигурност (синьо), според 99 дизайна. Цветовата комбинация се използва и от eBay.

Емблемата на Apple изпъква със своя монохромен дизайн. Но за повече от 20 години логото му е многоцветно, като използваше ивици от 1976 до 1998 г., преди да се появи настоящата „луксозно проста, монохромна“ ябълка. Както и при други компании, тя има строги указания за това как тя може да бъде използвана от трети страни, като риселъри, с изображения на истински ябълки, забранени, заедно с думи като Appletree, Jackintosh или iPodMart.

Известно е, че съоснователят на Apple Стив Джобс е бил фен на простотата, казвайки в сп. Businessweek през 1998: „Това е една от моите мантри – фокус и простота“.
Друга компания, която се откроява в сектора на технологиите, е Snapchat, с ярко жълто лого. Жълтият цвят е забавен, според 99design. Основателят Евън Шпигел обяснява, че избира цвета, защото други не го използват. „Когато започнахме да проучваме, разгледахме първите 100 приложения и забелязахме, че никой от тях не е жълт“, каза той по време на интервю на рекламно събитие в Кан, Франция през 2015 г.

Популярни цветове при търговци на дребно и хранителни вериги

 

Що се отнася до търговията на дребно, червеният е далеч най-популярният цвят за магазини, като 59% от лидерите в индустрията я включват в логото си, като Staples, Macy’s и PetSmart, според 99design. Цветът представлява страст, гняв, сила и бързина и се използва от Target, за разлика от най-големия си съперник Walmart, който използва синьо и жълто.
За корпоративните индустрии, като например закона, тенденцията за големите фирми е да имат един доминиращ цвят и вероятно неутрален вторичен. И отново предпочитаният цвят за клиентите е синьо, с по-светли тонове, които означават доверие, включително лондонските фирми Freshfields Bruckhaus Deringer и Slaughter and May. Те се противопоставят на най-голямата адвокатска кантора в САЩ, която използва „два нюанса на смело и агресивно червено“ като свои брандинг цветове.

Цветовете и тяхното значение са едни от основните правила, които трябва да знаете, за да бъдете наистина добър графичен дизайнер. В Международна компютърна академия IT STEP предлагаме обучение по Компютърна графика и дизайн, което ще ви даде нужните познания. Заповядайте на безплатна консултация, за да разберете повече за нас!

 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!