София, ул. Алабин №58

Запознайте се с изключителния 28-годишен предприемач, който създаде нещо необикновено

Алекс Клайн не е обикновен предприемач.
28-годишният основател на Kano Computing стартира като журналист, който се интересува от политика и икономика, пише за „The Daily Beast“, „New York“, „The New Republic“ и „The Times of London“.
Този опит от разкриващи се истории от политика, бизнес и финанси, казва той, е еднакво приложим и към технологиите.
„Винаги има желание в това да надникнем вътре и то е подтикнато от това да разберем истинската история, подобно на това да обелим лука и да достигнем до неговата сърцевина“, каза Клайн в интервю.

Как се заражда идеята?

Неговата линия на мислене е, че устройствата и приложенията, които използваме ежедневно – от iPhone на Apple до социалната медийна платформа на Facebook – са създадени с намерението потребителят да ги използва, вместо да покаже как устройствата и приложенията работят и какви функции са вградени в тях.
През януари 2013 г. Клайн създава Kano – специализирани компютърни комплекти за деца. Заедно с брат си Саул и Йонатан Рад-Фридман тримата успяват да сътворят нещо, което до момента на появяването си няма аналог. Продуктите на компанията са насочени предимно към деца, като идеята е, че всеки – независимо дали е на пет или на 50 години – може да се научи как да състави свой собствен компютър и код.

Потребителите на Kano могат да „изхвърлят“ видеоиграта Minecraft и да създават класики като Snake and Pong, анимации и друго съдържание.

Откъде идва вдъхновението му?

Клайн обяснява, че очарованието му от света на компютрите е дошло, когато среща „Raspberry Pi“ – компютър, който може да се побере в дланта на ръката ви.

Докато малките платки са евтини и съдържат много от компонентите, необходими за съвременните изчисления – включително процесор, памет, USB портове и видео изходи – идеята за въвеждане на технологията за начинаещи „беше наистина сложна“, каза Клайн.

Създателите на Kano се стремяха да покажат на младите хора как да изградят компютър и да го програмират по начин, който е толкова лесен, колкото играенето на Лего или видеоигри.
Компютрите на Kano използваха компютърните панели на Raspberry Pi, докато компанията създаде собствена операционна система с отворен код, Kano OS и хардуер.

Журналистическите умения на Клайн му помагат да създаде лесни за разбиране ръководства, които да напътстват потребителите за първи път в процеса на изграждане и разбиране на компютрите.

Ръководството описва „Raspberry Pi“ като „мозък“, съставен от „милиарди електрически ключове“, и обяснява, че HDMI кабелът, свързващ компютъра към екрана, съдържа „хиляди медни влакна, изкривени в 19 проводника“.

Вдъхновението LEGO

И вдъхновението на Лего става ясно, когато се използва кодовото приложение на Kano, където потребителите обединяват „блокове“ от код, за да накарат нещо на екрана да се случи. Потребителите също така имат възможност да преминат към раздела на JavaScript, за да видят езика за програмиране зад създаденото от тях и да въвеждат ръчно инструкции.

От основаването си през януари 2013 г. Kano спечели някои от най-големите награди. Досега е набрала 37 милиона долара от инвеститори за рисков капитал.

Пътят към успеха

Малко след създаването си, компанията провежда кампания за популяризиране на своя продукт в Kickstarter. До голяма степен за изненада на Клайн, едно малко вероятно име се явява като един от подкрепящите проекта – съоснователят на Apple Стив Возняк.
И подкрепата на Возняк не свършва там.

„Разменихме имейли през годините и той купи много комплекти от нас, той беше невероятен поддръжник – добави Клайн.

С тази история искаме да ви докажем, че невъзможни неща няма. При желание, достатъчно добри идеи и малко късмет, всичко е осъществимо.

Искате ли и вашето дете да се учи да програмира на програми, подобни на Kano? Това може да се случи в Малка компютърна академия на Международна компютърна академия IT STEP. Тук децата програмират, учат се на дизайн, намират нови приятели и се забавляват!


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!