София, ул. Алабин №58

Защо 5G е бъдещето?

Автор: Наталия Иванова

Не само, че 5G мрежите обещават да повишат ефективността и да разгърнат потенциала на автоматизацията, но също така ще ни позволят да изследваме развиващите се технологии като виртуална реалност (VR) и увеличена реалност (AR).

Организациите трябва да се подготвят за възможностите, които тази връзка от ново поколение ще предлага, за да получат предимство пред конкурентите си. Това ново мрежово свързване е създадено, за да преоткрие света на бизнеса. В тази публикация ще изброим 5 неща, поради които 5G е бъдещето:

Автономни автомобили

5G връзката е абсолютно необходима за развитието на автономните автомобили. Тези превозни средства ще трябва да преодоляват препятствия, да взаимодействат с „умни“ знаци, да следват точни карти и да комуникират помежду си, дори и с автомобили, произведени от други производители. Голямо количество данни ще трябва да се предават и обработват в реално време, и само 5G е в състояние да осигури капацитет, скорост, ниска латентност и сигурност, необходими за привеждане на милиони автономни автомобили по пътя. Нещо повече, автономните автомобили имат потенциала не само да намалят замърсяването, задръстванията и да подобрят безопасността на пътниците, но и да отворят един съвсем нов пазар. Тъй като шофьорите стават пътници, те ще получат допълнително свободно време и спокойствие.

„Умни“ градове

Умните градове на бъдещето ще разчитат в голяма степен на свързани устройства, много от които ще трябва да взаимодействат с автономните автомобили. Ще се появят нови начини за обществен транспорт, като интелигентни автобуси по заявка и летящи таксита-дронове, които също ще разчитат на 5G връзката. Интелигентните сгради ще позволят на бизнеса да работи по-ефективно чрез регулиране на потреблението на енергия, докато устройства като интелигентни билбордове ще позволят на компаниите да таргетират по-добре потребителите. Освен това, тези данни ще помагат на властите и градоначалниците да разберат как се използват ресурси като електричество в градовете, както и как се движат трафикът и пътуващите в района. На свой ред това ще даде по-ясна представа за всички пропуски в местните услуги. Инфраструктурата, базирана на 5G, в която ще бъдат изградени интелигентните градове, ще предложи широк спектър от възможности за бизнес-прогнози.

Internet of things

Интернет на нещата (IoT) вече набира скорост, но въвеждането на 5G ще осигури инфраструктурата за свързване на милиарди други устройства към интернет. Увеличаването на броя на устройствата в дома предоставя голяма възможност за производителите на хардуер, но истинският потенциал се крие в индустриалната интернет връзка. Тази технология вече революционизира различни сектори, включително производството, селското стопанство и търговията на дребно и здравеопазването.

В бъдеще 5G ще даде възможност за множество нови нововъведения като дистанционна роботизирана хирургия и персонализирана медицина, базирана на данни, получени от 5G. Способността да се наблюдава здравето до такава степен би могла да има голямо влияние върху застрахователния сектор, диктувани от начина на живот на клиента. Прехвърлянето на тези чувствителни данни в промишлен мащаб означава, че сигурността на интернет на нещата ще бъде източник на големи инвестиции през следващите години.

Източник на забавление

Завладяващите 5G мрежи за забавление ще бъдат от жизненоважно значение за поддържането на нарастващото търсене на мобилно видео. Но несравним капацитет за данни, скорост и ниска латентност ще спомогнат за създаването на нова поредица от опияняващи развлечения, благодарение на технологиите като VR и AR. Тези технологии вече спомагат за засилване на изживяванията в спорта и други събития на живо с иновации като AR игри и програми за интерактивни игри, докато VR помага да се пресъздаде на живо изживяването за тези у дома и на мобилните устройства. 5G ще даде възможност за повече иновации в тази област.

Комуникация и сътрудничество

Докато 5G ще осигури инфраструктура за всички видове нови бизнес модели, основната й функция е да служи като мобилна мрежа. Освен че спомага за рационализиране на комуникациите, 5G ще помогне на организациите да се възползват от големите данни чрез подобряване на скоростите на предаване на данни.

Как модерните технологии помагат в здравеопазването

Компанията на Елън Мъск ще изгради високоскоростна летищна връзка в Чикаго

 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!