София, ул. Алабин №58

Защо програмните езици са на английски език

Защо английският е доминантен език в програмирането? Разгледайте всички основни програмни езици и ще откриете, че всички те са базирани на английски. Дори и в страни, които не говорят английски език, повечето програмисти все още смятат английския език за втори език. Основната причина за това е, че те зависят от програмирането.

И така, защо английският е най-широко използваният език? В тази статия ще разгледаме основните причини, поради които всички основни програмни езици са на английски език.

Английският е Lingua Franca


Това означава просто, че английският е мостов език. Това е общ език на търговията и бизнеса, който се използва в световен мащаб. Той се научава и говори на международно равнище от много хора. В продължение на много години учените от различни части на света използват английски като основен език за комуникация.
Когато става въпрос за програмиране, английският език е предпочитан, защото нарушава комуникационните бариери, които могат да съществуват между различните програмисти. Това е важно, особено когато считаме, че програмирането е глобална професия, а не локализирана. С други думи, английският е най-унифициращият език.

САЩ бяха първият по големина пазар за компютри


Когато бяха измислени компютрите, САЩ бяха най-големият пазар за тези устройства, преди да се включат и други страни. Това означава, че всички разработени програмни езици, трябва да отговарят на американската аудитория. Неспазването на този фактор може да накара програмния език да не успее да получи „сцепление“. Това обяснява защо основните програмни езици са на английски език.

Повечето ранни езици за програмиране произхождат от англоговорящи страни


Наложително е да се отбележи, че повечето англоговорящи страни са дом на компютърната наука. През първите дни компютърната наука е преподавана в САЩ, Великобритания и Канада. Други държави започнаха да се фокусират върху тази тема години по-късно.
Например, нека да разгледаме САЩ. Огромни ресурси са отделени само за изследване и развитие на компютърните науки. От такива дейности се появяват някои езици за програмиране, като С. Както бихте очаквали, повечето от тези първи езици са на английски. Същото важи и за други развити англоезични държави.

Влиянието, което САЩ имаха на компютърната арена, се усеща до момента. Просто погледнете някои от най-големите и най-успешните начинаещи в света. Повечето от тях се намират в САЩ. Според статистиката на Forbes, 14 от 25-те най-големи модерни стартиращи компании идват от САЩ. Това просто показва нивото на внимание, което се отделя на езиците за програмиране в тази страна. Като пионер в повечето ранни езици за програмиране, трябва да очаквате, че английският език ще бъде използван като основен език за програмиране.

Съвместимост с ASCII


Друга основна причина, поради която всички основни програмни езици са на английски език, е съвместимостта с ASCII (Американски стандартен код за обмен на информация) ASCII кодовете се използват в повечето електронни устройства.
Доскоро ASCII беше главното кодиране на знаци, което работи върху компютрите и други електронни устройства, без да се изисква поддръжка на друг софтуер или хардуер. Другите кодове за кодиране на символи трябваше да бъдат поддържани от специално модифицирани клавиатури и терминали. Програмистите също трябваше да използват персонализирани текстови редактори.
За да избегнат всички тези ограничения, програмистите предпочетоха да използват английски. Беше „лек“ и лесносмилаем.

Английският е съвместим с шест-битови символи


Английският език е съставен от римски знаци, които са много прости и лишени от акценти. Тази функция прави английският перфектен език за шест-битовите кодове на символи, които са били използвани на основните езици за програмиране.
Идентификаторите на стари езици за програмиране, като COBOL, FORTRAN и SQL, са много нечувствителни към малки и малки букви. Те обръщат повече внимание на пунктуацията и знаците, вместо на главни и малки букви. Това са неща, които лесно могат да бъдат манипулирани на английски.
От тези пет причини можете да разберете защо всички основни програмни езици са на английски. Това обаче не означава, че не са използвани други езици, а че английският преобладава.

Искате да учите програмиране и търсите обучение в сферата? А знаете ли, че Международна компютърна академия IT STEP е най-доброто място за това? Запишете се на безплатна консултация при нас или ни посетете на партера на бул. Ал. Стамболийски 55.


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!