София, ул. Алабин №58

Защо Ruby on Rails?

 

 

Ruby on Rails, или по-популярна като RoR, е софтуерна рамка, написана на програмния език Ruby. Тя улеснява неимоверно използването на различни уеб-стандарти, благодарение на множеството от предварително зададени структури за база данни, уеб страници и уеб услуги.

Софтуерът включва различен набор от инструменти, които служат за улесняване на задачите на разработчика и намаляват значително времето за изработка, защото са „готови за употреба“. Стандартите за пренос на данни, като JSON, XTL и HTML и JavaScript за визуализация, са едни от основите за работа на Ruby on Rails.

Програмата използва архитектурния шаблон за дизайн в програмирането, наречен MVC (Model-View-Controller), който се слави с редица предимства:

  • Моделът е независим от контролера и изгледа, с което двете могат да бъдат променяни/редактирани, без да се налага промяна на модела;
  • За един и същ модел могат да бъдат изграждани няколко вариации на интерфейс;
  • Моделът позволява да бъде осъществяван, независимо от изгледа и контролера.

Разбира се, моделът не е перфектен и има своите недостатъци. Един от тях е, че софтуерът достига много високо ниво на сложност, с което тя става по-трудна за използване от програмисти и IT специалисти.       

Философията на Ruby on Rails се основава на два принципа – Convention over Configuration (CoC) и Don’t Repeat Yourself (DRY).

CoC означава, че трябва да бъдат уточнени само неконвенционалните аспекти на разработвания софтуер. В случай, че има клас с име „Software“ прилежащите му данни трябва да отговарят на същото име по подразбиране.

DRY означава, че информацията бива „складирана“ само на едно място в системата. Тоест не е нужно да бъдат задавани допълнителни параметри за клони в базата данни при дефиниране на т.нар. класове, и промяната на който и да е елемент в системата не изисква промяна в останалите компоненти.

 

Защо Ruby on Rails?

Винаги, когато човек планира да започне работа с даден софтуер, трябва да знае какви са преимуществата от използването му. Има поне няколко причини да изберете този софтуер и ние изведохме някои от тях, за да Ви улесним.

  • Ruby on Rails има елегантен и лесен за използване синтаксис;
  • Въпреки лесната си достъпност, той не е беден на функционалности и позволява да дадете превес на идеите си и да ги реализирате с лекота;
  • RoR има висока адаптивност към хората, които работят с Тоест с познанията по Ruby може лесно да преминете на Ruby on Rails без да се налага да изпитвате каквито и да било затруднения;
  • Софтуерът позволява да се изработват уеб апликации и мобилни приложения, защото при изработване на уеб приложение с Rails то може да служи за Back end на мобилното приложение.

В случай, че сте се насочили към работа с Ruby on Rails трябва да знаете, че софтуерът е изключително подходящ за начинаещи, поради лесната си достъпност. Той е доста по-елементарен за научаване и работа от другите езици за програмиране.

 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!