София, ул. Алабин №58

Защо сътрудничеството между хората и изкуствения интелект ще доминира в бъдещето на работата

Ние сме в разгара на „пробуждането“ на изкуствения интелект, тъй като технологиите с изкуствен интелект могат да задминат хората в основни умения като разпознаване на образи, заяви Ерик Бриньолфсон, директор на Инициативата за цифрова икономика на МИТ.

Точката, в която машините ще могат да изпълняват всички интелектуални задачи, които хората могат – е все още далеч, каза Бриньолфсон. Но изкуственият интелект е достигнал свръхчовешки способности в определени области и може да предложи на предприятията редица предимства.

В две публикации, публикувани неотдавна в Science и Американската икономическа асоциация, Бриньолфсон и колегите разработиха рубрика от 23 въпроса, за да идентифицират задачите, в които AI вече е адекватна, и ги прилагат в базата данни O * NET на 964 професии в САЩ.

Повечето работни места включват 20 до 30 отделни задачи. В повечето случаи машинното обучение може да изпълнява някои задачи по-добре от хората в дадена професия. Въпреки това, тя никога не би могла да изпълни всички задачи, необходими за работата, по-добре от човека.

„Повечето работни места ще бъдат частично засегнати от машинното обучение, но ще има и неща, които хората трябва да направят“, каза Бриньолфсон. Вместо това бъдещето вероятно ще включва партньорства между хора и машини (известни като роботи за съвместна работа или ко-ботове), за да се постигне по-ефективно работа. 

Само 5% от работниците ще бъдат заместени от изкуствения интелект, каза Елизабет Рейнолдс, изпълнителен директор на Работната група на БМТ „Работа на бъдещето“.

„Въвеждането на“ ко-бот „ни позволява да сменим рутинната работа и да позволим на работниците да правят нещо друго“, каза Рейнолдс. Това отразяват и изследванията на „Гарнър“, които предвиждаха, че AI ще премахне 1,8 милиона работни места до 2020 г., но ще създаде 2,3 милиона в същата тази времева рамка.

Да вземем за пример FedEx: Когато компанията въведе роботи, които преместиха товари в северна Каролина, беше предвидено, че те ще заменят около 25 работни места в склад с 1300 души. Центърът все пак ще създава около 100 нови работни места всяка година. „Мисля, че в този момент има повече възможности, отколкото разбираме,“ каза Рейнолдс.

Имате обаче случаи като тези в някои Amazon, които въведоха роботи, но превърнаха човешките задачи в по-разнообразни и мобилни, каза Рейнолдс. 

Функция на Iphone забранявя известия, докато шофираме

Как да изпращаме снимки в WhatsApp без да губим качеството на снимката


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!