София, ул. Алабин №58

Защо задържаха финансовия директор на Huawei

Главният финансов директор на китайския технологичен гигант Huawei е арестуван в Канада. Тя е изправена пред екстрадиция в Съединените щати.
Менг Уанжоу, известна още като Сабрина Менг, беше задържана във Ванкувър на 1 декември, според говорителя на Канадското министерство на правосъдието Иън Маклауд. В допълнение към ролята си на финансов директор, Менг е заместник-председател на борда на Huawei. Тя е дъщеря на основателя на Huawei Рен Женфрей.
Менг „се търси за екстрадиция от Съединените щати, а изслушването по гаранция е поставено в петък“, каза Маклауд в изявление, което за пръв път бе съобщено от The Globe and Mail.
Маклауд каза, че канадското министерство на правосъдието не може да сподели подробности по случая. Менг получи разрешение за публикуване, след като съдия се съгласи да забрани на полицията и прокурорите да дадат повече информация за случая.

Какво казва другата гледна точка?

Говорител на Huawei каза, че Менг е била задържана от канадските власти от името на Съединените щати, когато е сменяла полети в Канада. Huawei каза, че е изправена пред неуточнени обвинения в източната част на Ню Йорк. Wall Street Journal съобщи през април, че американското министерство на правосъдието разследва дали Huawei е нарушила американските санкции срещу Иран.
„Компанията получи много малко информация относно обвиненията и не е запозната с каквито и да е неправомерни действия от страна на г-жа Менг“, заяви говорителят.

„Компанията смята, че канадските и американските правни системи в крайна сметка ще постигнат справедливо заключение. Huawei спазва всички приложими закони и разпоредби, в които тя работи, включително приложимите закони и разпоредби за контрол върху износа и санкциите на ООН, САЩ и ЕС“.
Отделът на правосъдието на САЩ отказа да коментира в сряда.

Какво се крие зад всичко това?

Китайското министерство на външните работи в четвъртък призова за освобождаването на Менг и призова Съединените щати и Канада да обяснят защо е била задържана.
Китайската компания,продаваща смартфони и телекомуникационно оборудване по целия свят, е изправена пред засилен контрол в САЩ и други страни, където официални лица предупредиха за потенциални рискове за националната сигурност от използването на продукти на Huawei. Съединените щати се опасяват, че китайското правителство може да използва технологията на Huawei за мрежови технологии, за да шпионира американците.

Вижте кои са 5-те книги, които Бил Гейтс препоръчва да прочетете през 2019
Изследователите използват AI и 3D печат за пресъздаване на картини от фотографии

 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!