Град София, бул. Ал. Стамболийски №55, партер, ет. 5 и ет. 7

Студенти на IT Step посещават творческа работилница в “АДКОМ”

Две поредни недели,  7-ми  и 14-ти май,  Международна компютърна академия IT Step съвместно с фирма „АДКОМ“ организира „творческа работилница“ за студентите по “Компютърна графика и дизайн”, посветена на дигиталния печат.

Младите дизайнери се запознаха от първо лице с предизвикателството да проектират своя визитна картичка, която да оформят според изискванията и спецификите на дигиталния печат. След подготовката всички проекти заживяха свои живот, материализирани на хартия по избор на студента, благодарение на дигиталната преса Xerox С60. А в последствие талантливите студенти видяха как се извършва и рязането на визитките и колко е важно правилното оформление за добрия краен резултат. Изрязването на визитките се случи на нов модел плоскорежеща маса.

Събитието се проведе с в демонстрационния център  на фирма „АДКОМ“, която е специализирана в предлагането на решения за дигитален печат, рекламната и предпечатна дейности. В процеса на изработка на персоналните визитки, се засегнаха и управлението на цвета, за което ръководителя на Техническия Отдел във фирма „АДКОМ“, инж. Тодор Георгиев,  обясни нагледно важността на управлението на цветовете от дизайна до крайния продукт и демонстрира калибрация на монитор с помощта на любимия на професионалистите калибратор X-Rite. Други интересни теми за студентите бяха технологиите за печат върху текстил и сувенири, рязане по контур и изработване на опаковки. Събитието завърши с размяна на визитки между студентите, много смях и приятни емоции.

Ето какво разказват студентите ни за преживяването си по време на творческата работилница:

През тази една изминала година от обучението ми в IT STEP у мен се зароди едно желание – да видя в практиката всичко, което уча, чета и за което слушам по време на лекциите. Да се докосна до реалната работа на дизайнера, да нарисувам един-единствен цъфнал клон през пролетта в някой парк или да заснема перфектната снимка там някъде в живия живот и да я имплементирам в съвършения дизайн!!!

Имах, разбира се, тази възможност, разработвайки курсовите си работи и изпитните проекти. Но желанието ми да „се пробвам на терен“ и да бъда дизайнер в практиката все още е много живо в мен. На това желание отговори поканата на IT Step и фирма „АДКОМ“ за посещение „творческа работилница“ за студентите по дизайн, посветена на дигиталния печат. Едно е Стоян (преподавател по Adobe InDesign в IT Step) да ти говори и особено да те препитва за тампонен печат, обрязан формат и други, звучащи доста тленно термини. Съвсем различно е на място да срещнеш рутината и съветите, родени от опита, често гарниран с безсънни нощи.

Колегите дизайнери от „АДКОМ“ бяха много отзивчиви по отношение на безкрайните ни въпроси за работата, която възниква при печат. Открехнаха прозореца към тайните и „жаргона“ на занаята. Заразиха ни с нови идеи, чиято реализация изглежда почти невъзможна, но пък си заслужава. Напечатаха и изрязаха нашите визитки. Четирите часа в „АДКОМ“ минаха, както никое друго предишно неделно занятие (особено по време на изпит).

Анелия Донева, студенка по “Компютърна графика и дизайн” в IT Step

 

“За мен беше много интересно и полезно посещението в „АДКОМ “. Показаха ни различни видове устройства и оборудване за печат и довършителни операции, както и готови изработени от тях продукти – покани, щамповани тениски, рекламни материали, подложки за чаши за бира и др. Според мен едно такова посещение до фирма, занимаваща се с предлагането на специализирана техника и консумативи за печат, както и с дизайна и с изработването на различни рекламни продукти, е много ценно за хора, които се насочват към тази област. Видяхме широк асортимент от готови продукти с разнообразна изработка, показаха ни как се извършва калибриране на цветовете на монитор. Също така „на живо“ видяхме как техниката и навлажнената хартия могат забавят изпълнението на един проект. Бяха ни разпечатани визитните картички по наш дизайн. Определено препоръчвам посещението, за да се усети реалната обстановка на изработване на дизайнерски продукт. ”

Пламена Димитрова, студенка по “Компютърна графика и дизайн” в IT Step

 

„АДКОМ“ е фирма, специализирана в предлагането на решения за дигитален печат, рекламната и предпечатна дейности. „АДКОМ“ е с над 26 годишен опит на пазара като официален вносител и партньор на световно известни марки като MUTOH, WACOM, XEROX, GRAPHTEC, ESKO, X-RITE & PANTONE. 

 


Да
Не

Регистрирайте се и започнете да учите!